2014 m. F-1 nebeliks vietos sunkiems lenktynininkams?

2014 m. F-1 nebeliks vietos sunkiems lenktynininkams?
logo 2013 Spalio 05 d. 18:30, Red Bull/Getty Images
Aukšti ir daugiau sveriantys „Formulės-1“ lenktynininkai 2014 m. susidurs su rimtomis problemomis, jei komandos nesusitars tarpusavyje padidinti minimalaus bolidų svorio limito, ko tikėtis yra labai sunku.
Šiuo metu dauguma automobilių su lenktynininkais sveria mažiau nei taisyklėse numatyta svorio riba, dėl ko technikoje montuojamas balastas, panaudojamas subalansuoti mašinos elgesiui trasoje.
Nuo kito sezono galios grandinė svers kur kas daugiau negu šiemet – bus pereita prie mažesnio litražo, tačiau turbokompresoriais papildytų variklių su ženkliai galingesnėmis energijos rekuperacijos sistemomis.
Nors minimalaus svorio limitas bus padidintas nuo dabartinių 642 kg iki 690 kg, prognozuojama, kad galios grandinės svoris išaugs tiek, jog 2014 m. ne vienas pilotas savo automobilyje ne tik negalės vežtis balasto, bet ir viršys minimalų svorį. Specialistų teigimu, kiekvienas papildomas kilogramas viršsvorio trasoje lemia apie 0,035 sek. per ratą.
Ši situacija, panašu, jau turi įtakos lenktynininkų karjeros posūkiams. Britų „The Telegraph“ skelbia, kad „McLaren“ svarstė Nico Hulkenbergo pasikvietimo į savo gretas galimybę, tačiau šios minties atsisakė dėl 74 kg siekiančio piloto svorio. Palyginimui, galimai vokiečiui vietą galėjęs užleisti Sergio Perezas yra 10 kg lengvesnis.
„Tai nejuokinga. Žinant, koks jis (N. Hulkenbergas – red. past.) talentingas, ir suprantant, kad tai gali lemti jo galimybę lenktyniauti „Formulėje-1“ arba ne“, – taip padėtį laikraščiui komentavo kitas „McLaren“ komandos pilotas Jensonas Buttonas, pats sveriantis 70 kg.
„Esu tikras, kad bet kuris pilotas pripažintų, kad situacija nesąžininga, jei dalis pilotų viršys svorio limitą. Tai nesąžiningas pranašumas, kurį įgyji tik dėl to, kad gimei mažesnis.“
„Per pastaruosius trejus metus buvo ketverios lenktynės, kurios prarasdavau pusę dešimtosios ar dešimtąją dėl to, kad svėriau per daug. Skamba mažai, tačiau kvalifikacijoje tai gali lemti vieną ar dvi pozicijas, o lenktynėse – penkias ar šešias sekundes. Tai didelė, tačiau nepastebima problema.“
Svoris galėjo prisidėti ir prie „Red Bull“ piloto Marko Webberio karjeros „Formulėje-1“ pabaigos – 184 cm ūgio australas sveria 75 kg. Tris pastaruosius čempionatus laimėjęs šio piloto komandos draugas Sebastianas Vettelis sveria vos 64 kg.
„Nevalgau jau penkeris metus! Svorio limitas per mažas jau daug metų. Idealus lenktynininko svoris dabar yra 60-65 kilogramai“, – pažymėjo sportininkas.
„Nuo KERS atsiradimo sunkesni vaikinai pateko į sudėtingą padėtį. Yra kaip yra, bandai kažkaip apsisukti. Ateityje turėtų būti pasistengta ir dėl sunkesnių vaikinų.“
Tokia padėtis kelia problemų ir dabartiniam „Force India“ atstovui Paului di Restai, sveriančiam 74 kg.
„Man tai kelia susirūpinimą. Esu tarp sunkesnių, nors sveriu 3 ar 4 kilogramais mažiau negu sveikas žmogus. Esu 4 kilogramais lengvesnis nei karjeros F-1 pradžioje“, – pažymėjo škotas.
„Norėčiau, kad svorio limitas būtų padidintas, tai neturėtų jokios įtakos lengvesniems pilotams. Dabar lengvesni turi šiek tiek nesąžiningą pranašumą, nes jie ne tik gali geriau paskirstyti svorį bolide, tačiau ir palaikyti sveikesnį gyvenimo būdą.“
Lewisas Hamiltonas iš „Mercedes“, sveriantis 71 kg, išreiškė kitokią nuomonę – jo teigimu, iš svorio klausimo pučiamas pernelyg didelis burbulas.
„Sveriu apie 71 kilogramą, niekada nesvėriau 65. Pernai svėriau 68 kilogramus, tačiau po to priaugau tris. Vaikinai man dėl svorio nedavė jokių priekaištų“, – teigė britas.
„Tiesą sakant, norėčiau priaugti dar kilogramą raumenų! Jie neklystu, Michaelis (Schumacheris) su apranga svėra 78 kilogramus, o Adrianas Sutilas – 82.“
Lenktynėse dalyvaujančių komandų asociacijai FOTA vadovaujantis Martinas Whitmarshas pripažino problemą, tačiau skeptiškai įvertino galimybes pakeisti situaciją.
„Svorio limito keitimui priežasčių yra, tačiau F-1 viskas vyksta ne taip“, – pastebėjo ir „McLaren“ komandai vadovaujantis britas.
„Nugali savanaudžiai interesai. Komandoms, kurioms tai paranku, blokuos bet kokį pakeitimą.“


Primename, kad esate atsakingi už komentarus prieš LR įstatymus.
×

TOP naujienos

F-1.lt pulsas

Spėlionės TOP

# Vartotojas Taškai
1. Tadux15 565
2. ramasgo 556
3. Dainius Bendikas 556
4. mantioras 554
5. Kęstutis Šimkus 553